ua en ru

В Мінфіні пропонують по-новому планувати держбюджет

В Мінфіні пропонують по-новому планувати держбюджет Фото: Мінфін (УНІАН)

Бюджетна декларація має стати головним документом бюджетної політики на середньостроковий період

Міністерство фінансів розробило зміни до Бюджетного кодексу, які передбачають складання Бюджетної декларації, документ буде визначати ключові показники бюджетної політики на середньостроковий період. Законопроект із відповідними змінами до Бюджетного кодексу Мінфін вніс на розгляд уряду в середу, 31 січня, копія документа є у розпорядженні РБК-Україна.

Бюджетна декларація буде містити загальні потолки витрат держбюджету, а також максимальні суми витрат головних розпорядників бюджетних коштів. Крім того, в документі будуть зазначені цілі і показники результату діяльності міністерств, відомств та інших розпорядників.

Згідно з пропозицією Мінфіну, Верховна Рада має ухвалювати рішення щодо Бюджетної декларації не пізніше 30 червня року перед плановим. При цьому Кабінету міністрів потрібно буде затверджувати документ не пізніше 1 червня, щоб у депутатів був місяць на його вивчення.

Законопроектом також передбачається введення нових бюджетних правил, в тому числі, щодо дефіциту держбюджету і обсягу надання державних гарантій, затвердження Стратегії управління державним боргом на середньостроковий період. Крім того, проектом встановлюється перелік випадків уточнення максимальних сум витрат, визначених Бюджетною декларацією.

Після введення Бюджетної декларації будуть скасовані такі документи, як Основні напрями бюджетної політики на плановий рік та Прогноз державного бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мінфін очікує не менше двох траншів МВФ в 2018 році.